Близо 70 държави обещаха на донорска конференция в Париж над

...
 Близо 70 държави обещаха на донорска конференция в Париж над
Коментари Харесай

Донорската конференция в Париж събра помощ от над 1 млрд. евро за Украйна

 Близо 70 страни дадоха обещание на донорска конференция в Париж над един милиард евро безплатна помощ за украинските семейства. Това ще им помогне да преживеят зимата след съветските офанзиви против цивилната инфраструктура. Преди това украинският президент Володимир Зеленски сподели на съдружниците на Украйна, че се нуждае от незабавна енергийна помощ за зимата на стойност минимум 800 милиона евро.

„ Това са нови задължения, а не заеми, с помощта на конференцията в символ на взаимност с украинския народ “, заяви френският президент Еманюел Макрон. Тя ще бъде в 5 основни бранша, които бяха избрани от президента - енергетиката, превоза, селското стопанство, водоснабдяването и опазването на здравето, превоз, както и храни.

Помощта ще бъде предоставена през идващите дни и през зимните месеци, което ще помогне за подсилване на устойчивостта на гражданската инфраструктура

Подкрепата за възобновяването на енергийните доставки в страната възлиза на 415 милиона. Украйна ще получи и генератори, трансформатори, строителни материали и пожарни коли.
Освен това Франция даде обещание да даде на украинците медицински материали, учебни рейсове и да спомага при интервенции за разминиране. Това е знак, че Украйна не е сама, сподели Макрон.
Споразуменията, които бяха подписани, са доста съответна илюстрация за огромната помощ. Те са на стойност към 100 млн. евро и обезпечават влакови релси, мостове, семена. Има и съглашение за устойчиви градове, за общо съдействие в региона на цифровите технологии посредством основаването на украински фонд за започващи предприятия и съглашение с " Училище 42 ". И това са единствено няколко образеца измежду доста други.
Еманюел Макрон, президент на Франция

Ще започва и нова платформа за съгласуване на гражданската помощ за Украйна. Тя ще дава опция на донорите да виждат потребностите на Украйна и обещанията на други страни.
Новият по този начин наименуван " Парижки механизъм " ще бъде платформа в действително време, ръководена от Европейската комисия. За нас в Украйна това е доста мощен сигнал. " Това демонстрира, че целият цивилизован свят поддържа Украйна ", съобщи украинският министър-председател Денис Шмигал.
Конференцията добави напъните за указване на дълготрайна поддръжка на Украйна, на която Европейски Съюз пък даде обещание заеми в размер 18 милиарда евро.

Президентът на Франция Еманюел Макрон акцентира решимостта да интернационалната общественост да поддържа Киев. Във форума вземат участие към 70 страни, интернационалните организации, както и Европейски Съюз. Присъствие даже страни като Бахрейн, Камбоджа, Катар, Индия, Индонезия и Турция.

Макрон разгласи, че е реализирано съглашение за унищожаване на тежките оръжия от Запорожката атомна електроцентрала, като сега се водят диалози по отношение на съответните условия. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа при започване на войната беше оповестена от съветския президент за част от Руската федерация.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР